maanantai 18. tammikuuta 2016

Taisteluharjoitus - taistelua myös olosuhteita vastaan

Vuosanka - Kuhmo. Mittari näyttää -27 astetta pakkasta. Hengitys jäätyy jääpuikoiksi ja metalli jäädyttää sormet hetkessä. Tähän toimintaympäristöön vasta opintonsa aloittanut kadetti ei ole tottunut istuessaan Maanpuolustuskorkeakoulun auditoriossa pitkin syksyä. Helsingissä talvikin oli vasta alkanut, kun kurssi jo vietiin Kainuun korpimetsiin. Vuosankaan saavuttaessa kurssi on jaettu kahtia ja kaksi joukkuetta on aloittanut viikon mittaisen taisteluharjoituksen.

Harjoitus alkoi lauantai-iltana, ja nyt on päästy siihen mistä harjoituksessa on kyse: harjoittelemaan yksittäisen taistelijan ja ryhmän toimintoja sissiteltassa nukutun yön jälkeen. Sunnuntaina tosin vielä lämmiteltiin nuotioilla ja tilanteenmukaista toimintaa ei edellytetty, oltiinhan vielä turvallisella alueella. Toisin oli sunnuntai- illasta alkaen, jolloin joukot aloittivat siirtymisensä kohti toiminta-aluetta.

Illan hämyyn lähtivät kadettien ryhmät, kohti tuntematonta määränpäätä. Varmasti jokainen harjoitukseen osallistuva kadetti tulee muistamaan tämän illan. Ehkä sitä joskus muistellaan jopa lämmöllä, jota nyt ei ole tarjolla ennen kuin sissiteltat on taas saatu pystytettyä ja tuli sytytettyä kamiinaan.
Harjoituksen johtaja
Kapteeni Antti Vasara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti