torstai 21. tammikuuta 2016

Huolto tukee

Vuosangan ympärivuorokautisen toiminnan mahdollistaa laaja huoltoverkosto, joka koostuu monesta eri tekijästä. Kenties tärkeimpänä tulee esiin muonitus. Sen lisäksi, että taistelijan tehokkuus, tai ihmisen toiminta yleisesti heikkenee, vaikuttaa ruokailu olennaisesti myös kenttäolosuhteissa selviytymiseen.

Vuosangassa on huoltopalveluun kuuluvaa henkilökuntaa laajasti eri puolelta varuskuntia. Yksi heistä on Leijona Cateringin kokki Jaana Ahonen. Ahonen on huolehtinut elintarvikkeiden jakopaikalla (ejp) kuivamuonan pakkaamisesta, elintarvikkeiden vastaanottamisesta, sekä myös niiden lähettämisestä. Pakkaseen on totuttelua, varsinkin varusmiesten ruokakatoksella toimiessa. Ahonen on silti Vuosangassa työskentelyyn tyytyväinen.
- Mukavaa vaihtelua olla arjesta pois, Ahonen kuvailee.

Toimiva huoltopalvelu vaatii tarkkaa suunnittelua Yksi Vuosangan harjoituksen toimijoista on harjoituksen huoltopäällikkönä toimiva komentajakapteeni Juha Kokkonen. Hänen toimenkuvaan kuuluu huollon eri toimialojen johtaminen ja koordinointi.
- Paljolti havaintojen tekemistä ja toimintojen ohjaamista, Kokkonen summaa.

Kuten aina ennen mittavaa harjoitusta, on huolto vaatinut laajaa suunnittelua. Huollon suunnittelu aloitettiin jo kuukausia ennen harjoitusta, jotta niin taloushuolto (muonitus), lääkintähuolto, taisteluvälinehuolto, kuljetusvälinehuolto ja materiaalihuolto olisivat toimintavalmiina harjoituksen alkaessa. Suunnittelussa pitää ottaa huomioon kaikki, mitä leirielämään ja yleisesti elämään kuuluu.

Pakkanen noussut suureksi teemaksi. Harjoituksen alusta saakka vallinnut kova pakkanen on aiheuttanut teknisiä ongelmia. Kaikesta on kuitenkin selvitty. Pakkanen vaatii myös lisätoimintoja, kuten enemmän kuumaa mehua vietäväksi maastoon harjoituksiin.

Olosuhteet vaativat myös ennakointia. Kaikki ei välttämättä mene aina niin kuin pitäisi. Esimerkiksi autojen käynnistymisessä saattaa olla ongelmia jos moottorilämmittimien käyttöä ja autojen lämmityskäyttöä ei osata. Suuria haasteita ei ole kuitenkaan ollut. Ammunnat ja taisteluharjoitukset monessa paikkaa yhtä aikaa vaativat vain tarkkaa suunnittelua, että esimerkiksi elintarvikkeet siirtyvät oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

- Huolto on siitä mielenkiintoinen, että jos se ei toimi, niin siitä saa välittömästi palautteen. Jos kaikki menee niin kuin pitää, ei kukaan yleensä kommentoi mitään. Huolto on näkymätöntä työtä, joka on kuitenkin oikeasti jatkuvasti näkyvillä, Kokkonen tiivistää ja jatkaa:
- Ihanteellisimmat olosuhteet ovat juuri ne, jotka ovat ensi viikolla tulossa. Ei liian lämmin ettei varusteet kastu, mutta ei liian kylmäkään. Pieni pakkanen -5 ja -10 asteen välillä on juuri oivallinen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti