lauantai 16. tammikuuta 2016

Ampumasuunnitelmien laadinnasta kohti ammuntoja

2. vuosikurssin kadettien vajaan viikon kestänyt taisteluammuntojen suunnittelu- ja valmisteluvaihe saavutti perjantaina 15.1. huippunsa kun pitkään ja hartaasti laadittuja ampumakäskyjä päästiin testaamaan käytännössä. Kaikilla kahdeksalla ampumapaikalla toteutettiin harjoituksen ensimmäiset kadettien johtamat kovapanosvaiheet. Näiden ns. työryhmäammuntojen päämääränä oli selvittää ammunnan ja siihen liittyvän taisteluharjoituksen toteuttamiskelpoisuus aikatauluineen ja vaatimuksineen sekä osoittaa mahdolliset puutteet ja kehittämistarpeet jatkosuunnittelulle. Seuraava vuorokausi on vielä aikaa ratkaista mahdolliset ammuntaan liittyvät haasteet, ennen kuin ampumakäskyt tulevaa, varsinaista ensimmäistä ammuntaviikkoa, varten on palautettava ampumaharjoituksen johdon ja -varohenkilöstön tarkastukseen. Tiukkaakin tiukempi tarkastus sunnuntaina klo 08 alkaen tulee lopulta osoittamaan kuinka hyvin kadetit ovat onnistuneet suunnittelussaan.

Ampumaharjoitus Vuosangan kirkkaassa ja kirpeässä pakkassäässä jakaantuu tästä päivästä alkaen eri suuntiin. Noin puolet 2. vuosikurssin kadeteista matkasivat takaisin etelään ja edelleen ensi viikoksi liikuntaleirille Kisakallioon, josta toivottavasti tuliaisina ei tuoda yhtään loukkaantumista sählypeleissä tai muistakaan urheiluista! Toinen puoli kurssista jatkaa seuraavan viikon edelleen harjoitusalueella kiivaassa rytmissä ammunnan johtamistehtävissä kunnes roolit viikon kuluttua vaihtuvat. Kainuun maisemiin saapui lauantain aamuyön tunteina mielenkiintoisen linja-automatkustamisen jälkeen myös 1. vuosikurssi. Lähes puolenvuorokauden lämpimässä linja-autossa istumisen jälkeen siirtyminen ulos pimeään pakkaseen keskelle metsää telttoja pystyttämään, on varmasti mieleenpainuva kokemus, josta riittää paljon kerrottavaa tuleville kadettikursseille. Nuorempi kurssi jatkaa toimintaansa kahteen osastoon jaettuna sissihenkisessä taisteluharjoituksessa sekä vanhemman vuosikurssin johtamana eri tehtävissä taisteluammunnoissa.

Ampumaharjoituksessa päästään pian varsinaisesti vauhtiin kun taisteluammunnat kunnolla alkavat ja joukot päästetään maastoon. Harjoitusorganisaatio ja -henkilöstö joutuvat todelliseen testiin, mutta hyvällä suunnittelulla, kokemuksella ja erinomaisilla johtamistaidoilla luodaan edellytykset onnistumisille. Loistavat puitteet myös uuden oppimiselle ovat olemassa. Tehokas ja turvallinen toteutus on ehdoton vaatimus. Näissä olosuhteissa kasvavat parhaiten aikanaan tehtävänsä tinkimättä täyttävät nuoret upseerit.

Ammuntojen pääkouluttaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti