keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Ammattiin oppii tekemällä

Muutama viikko sitten keskoskurssi vietti ansaittua joululomaa tiiviiden sotatekniikan, taktiikan, johtamisen ja strategian kurssien jälkeen. Vaikka taktiikan kursseihin sisältyi käytännön harjoituksia, moni oli viimeksi käsitellyt asetta viimeksi puolustushaarakoululla kesällä. Vaihtelu auditoriossa istumiseen olikin monelle kadetille mieluisa ajatus. Syksyn pitkien keskusnukuttamopäivien tilalle vaihtui harjoituksen ensimmäisellä viikolla pitkät päivät maastossa, joiden jälkeen vieläkin pidemmät illat käskyä laadittaessa.
Kolmannen viikon maanantaina tilanne oli jo varsin erilainen. 60-sivuinen ja kuusivaiheinen ampumakäsky ryhmän hyökkäysammuntaan rakennetulla alueella oli laadittu 13-henkisen työryhmän kanssa. Ammunta oli myös koeponnistettu työryhmäammunnassa ja edellisen viikon ammunnoissa. Ammuntaa kehitettiin vielä maalitoiminnan ja valmistavan koulutuksen osalta edellisen viikon havaintojen perusteella, jotta ammunnasta saataisiin entistä tilanteenmukaisemmaksi.

Aikaisemmin saatujen kokemusten ja koulutuksen perusteella onnistuimme kehittämään taisteluammuntaa. Maalitoimintaa lisättiin ja ammunnan vaiheita yhdisteltiin varomääräyksistä tinkimättä, mikä lisäsi ammunnan tempoa ja TRA:lle tyypillistä aggressiivisuutta ammuntaan. Viikon mittaan olemme lisänneet myös ampujien patruunamäärää, jotta voimme kuvata mahdollisimman realistisen tilanteen.

Päivittäin vaihtuvat tehtävät työryhmässä antavat hyvän mahdollisuuden tarkastella ammuntaa hieman eri perspektiivistä ja sitä kautta voi kehittää omaa toimintaa, sekä itse ammuntaa. Kouluttajan taidot kehittyvät huomattavasti kouluttaessa ampuvaa joukkoa ja tulitoiminnan valvojia omiin tehtäviinsä. Vanha sanonta Puolustusvoimissa: "Luottamus hyvä, valvonta paras", pitää näemmä paikkaansa.

Pari viimeistä päivää jäljellä, joiden aikana hiomme ammunnastamme timantin ja lähtiessämme viemme mukanamme rutkasti tekemällämme opittua "hiljaista tietoa." Viimeiset ammunnat suoritetaan turvallisesti ja kunnialla loppuun, joiden jälkeen voikin tyytyväisenä ryhtyä purkutoimiin ja suunnata katseen kohti kevättä ja uusia haasteita.
Joronkylän ampumatyöryhmä

 
 
 
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti