perjantai 15. tammikuuta 2016

Ammunnan valvoja Vuosangassa

On muutama paikka, joiden nimet ovat legendaarisia tarinoiden alkulähteitä monelle kadettiupseerisukupolvelle. Vuosanka, paikka jossa on aina kylmä. Paikka jossa pakkanen kiristyy ja hiihdetyt kilometrimäärät kasvavat sitä mukaa, kun sotilaan virkavuodet kertyvät. Siitäkin huolimatta että sissiharjoitus Kuhmon korvessa toteutettiin heinäkuussa.

Omasta, legendaarisesta ja tietenkin järkyttävän kylmästä "Vuosangastani" on kulunut tätä kirjoittaessani aika tarkalleen päivälleen kymmenen vuotta. Muistoissani harjoitus kesti ainakin kolme viikkoa, todellisuus lienee lähempänä kahta. Pakkasta kuitenkin oli, ja joka paikkaan hiihdettiin. Autot eivät lähteneet käyntiin ja joku tväl-paikan johtajakadetti palellutti vielä sormensakin rakoille.

Millainen Vuosanka on sitten kymmenen vuotta myöhemmin, valvojan silmin? Ohjeistuksessa pyydettiin kuvailemaan "omia tuntemuksia". Asiaa tarkemmin pohdittuani tuntemuksia on tasan kaksi:
"Tämä harjoitus kestää ikuisuuden". Ei se kestä. Kolme viikkoa on tosin pitkä aika jos kotona odottaa pari pientä lasta ja yksinhuoltajana korvatulehduskierteen kanssa painiva puoliso. Mutta kolme viikkoa ei ole ikuisuus. Sitä paitsi Vuosangassa saa nukkua, ellei sitten tarkasta samaa ampumakäskyä kolmatta kertaa yöllä, kello 02.00.
"Täällä on kylmä. Kylmäkylmäkylmäkylmä. Ja ampumapaikalta pääsee sisälle vasta kuuden tunnin kuluttua." Totta, mutta kaikki on suhteellista. "Silloin minä olin kadetti joka aamu oli lähes 40 astetta pakkasta." Enkä tietenkään voi näyttää palelevani, koska on amatöörimäinen virhe pukeutua väärin. Jos kadetti palelee, on muistettava todeta palelemisen olevan pukeutumiskysymys.

Ei koko harjoitus pelkkää synkkyyttä sentään ole, edes valvojan näkökulmasta. Ammunnan valvojan tehtävähän on käytännössä opastaa ja tukea ammunnan johtajana toimivaa kadettia tehtävässään sekä vastata viime kädessä siitä, että ammunnat toteutetaan varoteknisesti oikein ja turvallisesti. Vastuu on lopulta melkoinen, mutta toisaalta juuri tällaiset viikot ovat työssä palkitsevinta. 
Ammunnan valvoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti