maanantai 18. tammikuuta 2016

Pata jäässä


Reilu viikko on Vuosangassa leireilty kohtuullisen haastavissa olosuhteissa. Pakkasmittari on laskenut yhtenä päivänä alle 20 pakkasasteen. Tätä kirjoittaessanikin mittari näyttää -26. Valmisteluvaihe ammuntojen osalta on takana ja kadettien johtamat ryhmän taisteluammunnat alkavat tänään.

Olosuhteet ovat olleet ja ovat edelleen haastavat myös huollon näkökulmasta. Korkeat pakkaslukemat ovat tuoneet haasteita niin taisteluvälinemateriaalin valmisteluihin ("rauta on kylmää"), ajoneuvojen käyttöön kuin muonittamiseen. Eilen tuli huoltopalvelu-upseerilta ( joka vastaa harjoituksen muonittamisesta) ilmoitus:" herra komentaja, nyt on pata jäässä"! Kokeneen, monessa sopassa keitetyn huoltomiehen tuntien mielessä pyöri, että mitähän nyt? No, ruuan valmistamisessa oli ilmennyt kylmästä säästä johtuvia ongelmia. Ruoka valmistetaan leirialueen keittokatoksessa kenttäkeittimillä. Eilen ei lounasta meinattu saada tarpeeksi kuumaksi (+86 asteeseen) sitten millään. Yksinkertaisesti diesel käyttöisen keittimen tehot ei meinanneet riittää näillä pakkasilla. Tästä opittiin se, että ruuan valmistamin melkein 30:n asteen pakkasella on aloitettava vielä aikaisemmin. Tässäkin tapauksessa haasteesta kuitenkin selvittiin selvittiin ja tarpeeksi kuuma ruoka tarjottiin sotajoukoille hieman suunnitellusta aikataulusta myöhässä. Tämän päivän muonituksen järjestelyihin tarvitaan normaalikulutuksen lisäksi mm. 500 litraa kuumaa vettä. Tämän johdosta Kainuun Prikaatista haetaan yksi kenttäkeitin lisää, jotta joukoille saadaan järjestettyä riittävät nestetäydennykset (kuuma mehu). Eikä siinä vielä kaikki. Elintarvikkeiden toimittajalta tuli aamulla ilmoitus, että maito on edelleen Mansikissa, nami namit Vantaalla ja juustot Pitäjänmäellä. Tästäkin haasteesta selvitään. Ruokalistoihin tehdään tarvittaessa muutoksia ja elintarvikkeiden toimittajaan ollaan yhteydessä, jotta tarvittavat täydennykset saadaan Vuosankaan mahdollisimman nopeasti ja siten joukot pysyvät taistelukelpoisina.

On näissä vaativissa olosuhteissa hyvätkin puolensa. Nyt saadaan hyviä käytännön kokemuksia järjestelyjen, toimintatapojen ja yksittäisten välineiden / laitteiden toimivuudesta ja käytöstä. Huolto on kyettävä toteuttamaan kaikissa olosuhteissa ja myös sitä tänne on tultu harjoittelemaan. Yleisesti ottaen huollon järjestelyt ovat toimineet ja palaute on ollut hyvää. Tästä on hyvä jatkaa seuraavat 2 viikkoa.
Harjoituksen huoltopäällikkö
Komentaja Jarmo Partanen
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti