tiistai 19. tammikuuta 2016

Kylmää kyytiä Joronkylässä

Vuosangan jääkylmänä tiistaiaamuna toisen vuosikurssin kadetit pääsivät antamaan näyttöjä ryhmän taisteluammunnan johtamisesta. Ensimmäisen vuosikurssin kadeteista koostunut ryhmä toimi ampuvana joukkona. Ammuntoja valvonut kapteeni Laine luonnehti ammuntoja onnistuneeksi perussuoritukseksi.

Taisteluammuntoihin liittyy paljon huomioon otettavia asioita. Kokonaisuudessaan kaikki alkaa aina harjoitusalueiden varaamisesta kaluston hankintaan. Näissä pakkaslukemissa, sekä Kainuusta, että Maanpuolustuskorkeakoulusta saatu kalusto vaatii erityistä huolenpitoa. Esimerkiksi elektroniset maalilaitteet piti siirtää yöksi suojaan lämpimään. Erinäiset varomääräykset on otettu myös tarkasti huomioon palvelusturvallisuuden takaamiseksi. 
“Samalla ne ovat yksi opetuksen kohde” , kapteeni Laine lisää.

Pakkanen puree

Maalilaitteiden lisäksi tietysti myös sotilaat, sekä ajoneuvot ovat kovalla pakkaskelillä koetuksella. Laine kertoo, että tärkeintä on pitää omasta varustuksesta huolta. Hän suositteleekin kerrospukeutumisessa alimmaiseksi teknisen alusasun, joka on hikoillessa hyödyllinen. Merinovilla on hyödyllinen materiaali, juuri näissä olosuhteissa. Sanomalehti saappaissa auttaa kosteuden kanssa. Laine myös painottaa vedenjuonnin tärkeyttä ja kertoo kadettien selvinneen haastavissa olosuhteissa hyvin.

Viikonloppuna muiden ensimmäisen vuosikurssin kadettien tavoin Vuosankaan saapunut kadetti Henrik Juhola kertoi miettineensä pakkasia hieman etukäteen, mutta niistä on kuitenkin selviydytty. 

Ensimmäinen viikko koostuu ammunnoista, sekä tulitoiminnan johtamisen harjoituksista. Vuosanka toimiikin koulutusmaastona siihen, että ensimmäisen vuoden kadetit saavat oikeuden ja valmiudet tulitoiminnan johtamiseen. Maanantaina kadetit pääsivät jo ohjaamaan varusmiesten tulitoimintaa.
- Aluksi oli omat haasteensa, koska varusmiesten taitotaso ei ole niin korkea kuin kadettien. Siitä selvittiin kuitenkin oikein hyvin, Juhola päätti. 

Seuraava viikko Juholalla kadettikurssiveljineen kuluu taisteluharjoituksissa.

Harjoituksen viestintä,
kaartinjääkäri Aflecht


1 kommentti:

  1. "Kadettien taitotaso on korkeampi kuin varusmiesten."

    Missäs tämä on testattu? Kadetit eivät mitään erikoisjoukkoa ole, varusmiestenkin joukosta saattaa löytyä aseenkäsittelyssä kadetit piekseviä henkilöitä, eikä ole ennen kuulumatonta, että varusmiehenä on jo sotinutkin henkilö. Perustetaan taas niitä asioita sitten faktoihin, ei oletuksiin.

    VastaaPoista