lauantai 23. tammikuuta 2016

Sotilaskotielämää


Innokas puheensorina kaikuu Vuosangan harjoitusalueen leirisotilaskodissa. Kadetit ja varusmiehet täydentävät karamelli-, savuke- ja limuvarastojaan. Jotkut lataavat puhelimiaan, ja osa katselee televisiosta Salkkareita. Nurkkapöydän jutustelussa öisen taisteluharjoituksen sankariteot kasvavat mittoihin arvaamattomiin.

Sotilaskodin palvelutiskin takaa hymyilevät sotilaskotisisaret Päivikki Pajunen, Ritva Hynninen ja Ella Leinonen, joista Päivikki toimii leirivastaavana. Sisarkolmikolla on takanaan mittava kokemus tästä vapaaehtoistyöstä - yhteensä noin 70 vuotta! Päivikki kehaisee, että hänellä on takanaan noin 700 leirivuorokautta sotilaskotisisarena.

Kajaanin Sotilaskotiyhdistyksellä on varuskunnan pääsotilaskodin lisäksi sotilaskoti Hoikanportin ampumaradalla ammuntapäivinä, Vuosangan leirikoti, sekä 2 myyntiautoa. Leiri- ja maastotoiminnan hoitavat kokonaisuudessaan vapaaehtoiset sisaret.

- Tänne on aina kiva tulla, toteaa Vuosangan leirisotilaskodin hoitaja Päivikki Pajunen. Aika kuluu mukavasti, ja tapaa iloisia ja kohteliaita nuoria - hän jatkaa. Päivässä kävijöitä on ollut reilut 200.

Vuosangan sotilaskoti on auki noin 200 - 250 päivänä vuodessa. Myydyimmät artikkelit ovat kahvi ja munkki sekä luonnollisesti karamellit.
- Maan parhaaksi hillomunkiksi kehuttu ja testattu Kajaanin Sotilaskotiyhdistyksen munkki tehdäänkin tällaisissa pidemmissä harjoituksissa paikan päällä Vuosangassa, kertoo Päivikki Pajunen. Keittiön puolella seisookin vanhan Star Wars-elokuvan sympaattisen R2-D2 robotin näköinen munkkienpyörityskone "Erika".

- Kyllä kova pakkanen on meilläkin tuntunut. Osa limuista jäätyi, ja salin lämpötila putosi +16C tuntumaan, kertoo Päivikki Pajunen.

Kadettien ampumaharjoituksen jälkeen sisaret ehtivät hengähtää reilun viikon verran, kunnes Kainuun Prikaatin P-kauden ampumaleiri alkaa Vuosangassa.

Maanpuolustuskorkeakoulun henkilökunta ja opiskelijat kiittävät lämpimästi Kajaanin Sotilaskotiyhdistyksen sisaria, jälleen kerran.
Harjoituksen huoltopäällikkö Juha KokkonenEi kommentteja:

Lähetä kommentti